Назад| Начало Статии Как да подготвите своя автомобил за есенно-зимния сезон?

Как да подготвите своя автомобил за есенно-зимния сезон?

Лятото отмина и есента е вече тук, а след нея неусетно ще дойде и зима, в следствие, на което температурите ще паднат, ще започва да се стъмва по-рано, а проливните дъждове ще са нещо обичайно. При тези неприятни метеорологични условия е важно да сме подготвени и да вземем мерки и да отстраним всички неизправности на нашия автомобил. Ние от ОПТИМАЛ ще се опитаме да ви дадем насоки какво трябва да проверите и смените по колата си, за да бъдете сигурни и спокойни по време на път.

Светлини

Едно от най-важните неща по време на път е да имаш видимост. Именно поради тази причина е задължително да следите редовно дали вашите светлини са в изправност. Винаги преди път тествайте къси и дълги светлини, мигачите, стоповете и габаритите, защото както е важно вие да виждате пътната обстановка, така е важно и вас да ви виждат другите водачи. В случай, че някои от вашите светлини не работят, вие създавате опасност както за себе си, така и за другите шофьори на пътя. Друга опасна предпоставка за ПТП са неправилно регулираните светлини, които светят или прекалено високо и заслепяват насрещните коли или прекалено ниско и вие имате ограничена видимост. Халогените съща са изключително важни особено в мъгливо, снежно или дъждовно време. Вашата безопасност е на първо място, за това трябва редовно да следите състоянието на вашите светлини и в случай на нужда навременно да ги подмените. Ако имате нужда от помощ, в нашия сервиз предлагаме подмяна на крушки и регулиране на фарове.

  

Охладителна течност

Проверката и смяната на охладителната течност (антифриз) на автомобила е изключително важна, защото благодарение на нея се поддържа коректната работна температура на двигателя, предпазва се охладителната система от корозия, а освен това служи и за смазване на водната помпа. Когато охладителната система не работи правилно, е възможно двигателят да прегрее или пък да замръзне. Проверката и смяната на охлаждащата течност според препоръчваните интервали ще предотврати прегряване в топло време, замръзване в студено време и ще осигури защита от корозия и ръжда. Когато охладителната система не работи правилно, е възможно двигателят да прегрее или пък да замръзне. За да предотвратите подобен неблагоприятен сценарии, но не знае или не можете сами да смените антифриза на вашия автомобил, ние ви предлагаме да го направим вместо вас в нашия сервиз. Нашите специалисти от Оптимал препоръчват на всеки три години да се сменя антифриза, като се съобразите с предписанието на автомобилния производител относно интервалите за смяна и вида на антифриза.

 

Стъкло почистваща система

Освен че светлините ви трябва да бъдат изправни, за да имате добра видимост е важно и вашите чистачки да работят и почистват коректно вашето стъкло. С времето те се износват, тъй като гумата остарява и се втвърдява, а това може да доведе до неприятно надраскване на предното или задното стъкло. За това е важно редовно да проверявате тяхното състояние, а в случай на нужда в нашия сервиз можем да заменим старите и твърди чистачки с нови и качествени, които ще гарантират дори и в най-лошите метеорологични условия перфектно почистване и отлична видимост.

  

Течност за чистачки

Почистващата течност за стъкла е също много важна, тъй като с нейна помощ лесно ще можете да отстраните от предното или задното стъкло замърсяванията и праха, които са попаднали върху тях и пречат на вашата видимост. За да бъдете сигурни, че стъклото ви ще бъде идеално чисто дори и през зимата изберете незамръзваща течност за чистачки, която ще остане в течно състояние дори и при -20 градина. На пазара се предлага готова или концентрат, а вие решавате, коя е най-подходяща за вашия автомобил.

 

Коментари