Назад| Начало Сервиз Проверка и смяна на охладителната течност

Проверка и смяна на охладителната течност

 

Охлаждащата течност (антифриза) играе важна роля за нормалната работа на двигателя. Нейната роля е както да запази двигателя от замръзване, така и от прегряване. Също и да предпазва от корозия и осигури смазване на цялата охладителна система.

Кога трябва да смените охлаждаща течност (антифриз)?

Обичайно се сменя на всеки 2 години. По-новите модели автомобили (заредени с G12) имат удължен интервал за смяна до 4 години. Но най-добре е да се смени според препоръката на производителя на автомобила.

Проблем ли е ако не смените охлаждащата течност?

Нередовното сменяна на антифриза ще доведе до окисляване, а това означава, че течността губи способността си да предпазва от ръжда. Едва ли искате да се сдобиете с ръжда по вътрешността на вашия двигател, което може да доведе до много по-сериозни проблеми с вашия автомобил. Охлаждащата течност също предпазва радиаторите ви от корозия, така че ако не подменяте редовно антифриза ви също излагате на риск и компонентите на вашата охладителна система.

В случай, че колата ви прегрява бързо, нивото на охлаждащата течност винаги е на или под минимума, усещате сладникава миризма, когато колата ви работи, то вероятно е време да проверите и смените антифриза на вашия автомобил. Ако вие не можете да се справите с това, доверете го на нас. Нашата услуга в Стара Загора за смяна на антифриза има за цел да определи правилната охлаждаща течност и осигури правилната работа на охладителната система. Оптимал препоръчва на всеки две до четири години да се сменя антифриза, като се съобразите с предписанието на производителя на вашия автомобил за интервалите на смяна и вида на антифриза.

Марки Продукти

VEGA Mobil CASTROL UTB Total ELF Motul Bardahl Shell ZF Selenia URANIA Petronas AKCELA TUTELA Aral Liqui Moly SONAX Philips
Важно:

Ако имате въпроси относно вида или необходимото количество масло за вашия автомобил, професионалистите от сервиза с удоволствие ще ви дадат съвет.