Назад| Начало Сервиз Смяна масло на автоматична скоростна кутия

Смяна на масло на автоматична скоростна кутия с машина

 

За да бъде оптимална работата на автоматичната скоростна кутия е изключително важно трансмисионното масло в нея да бъде качествено и с отлични показатели. Ето защо е изключително важно то да се сменя редовно, за да се предотвратят нежелани проблеми със скоростната кутия и скъпо струващи ремонти.
В превозните средства с автоматична трансмисия, маслото изпълнява две роли – смазочна и охлаждаща. Течността циркулира през различните части на кутията, за да намали триенето между тях и да събере шлаки и утайки, които могат да се движат през системата и да доведат до сериозни щети. Именно поради тази причина трябва редовно да се сменя маслото на автоматичната скоростна кутия, за да се поддържа автомобила здрав и работещ.

Какво масло да изберете?

Има различни видове масла предназначени за автоматични трансмисии, но подходящия за вашия автомобил зависи от неговия модел и препоръките подадени от производителя.

Колко често трябва да се сменяте маслото на автоматичната скоростна кутия?

В зависимост от възрастта на вашия автомобил и изминатите километри се определя дали и кога трябва да се смени. Според производителите на новите скоростни кутии първата смяна трябва да стане след около 100-150 000 км. В случай, че вашият автомобил е по-стар и е закупен втора ръка е желателно да го закарате в специализиран сервиз, където ще ви посъветват, дали е необходима подмяна на маслото.

Редовно сменяйте маслото за автоматична скоростна кутия

Редовната смяна на маслото на автоматична трансмисия удължава живота на вашата кола. Трябва да я подменяте на всеки 50 000 км или на 30 месеца. Всъщност това зависи най-вече от това как използвате автомобила, тъй като ако с него теглите тежки товари при топло време, може да се наложи да сменяте смазочната течност всяка година.

Запомнете нещо много важно: Разграждането на течности с течение на времето е по-често при автоматичните трансмисии поради високото генериране на топлина от хидравлично налягане.

Ако се съмнявате дали вашето превозно средство се нуждае от нова трансмисия или масло и какъв тип да използвате, не се колебайте да се консултирате с някой от опитните ни механици. В нашия сервиз в Стара Загора разполагаме с изцяло автоматизирана машина за пълна смяна на маслото на всички модели автоматични скоростни кутии. 100% пълна подмяна - в самата трансмисия, в турбината (преобразовател на въртящ момент) и в охладителната система(радиатор-охладител и маркучи).

 

Марки Продукти

Wurt Mobil Castrol UTB Total Elf Motul Bardahl Shell ZF Selenia Urania Petronas Akcela Tutela Aral Liqui Moly Sonax Philips
Важно:

Ако имате въпроси относно вида или необходимото количество масло за вашия автомобил, професионалистите от сервиза с удоволствие ще ви дадат съвет.