Назад| Начало Сервиз Смяна на двигателно масло

Смяна на двигателно масло

 

Моторните масла са изключително важни за правилната работа на двигателя на автомобила. Маслото има няколко важни задачи: да намали триенето и предотврати износването; да охлажда работещите части; да отстранява твърдите частици и поддържа чистота на двигателя; да предпазва от корозия и ръжда.

Защо е необходима смяната на моторното масло на колата ви?

Двигателите са съставени от много движещи се части и те трябва да бъдат правилно смазани, когато той работи, за да се избегнат нежелани повреди. Маслото в двигателя осигурява тази жизненоважна функция, но с времето качеството му пада и се замърсява с прах, сажди и твърди частици от двигателя. Разбира се вашия маслен филтър ще улавя по-голяма част от замърсяванията, но то все пак ще се замърсява. Загуби ли си смазочните свойства е сигурен сигнал, че на 100% то трябва да бъде сменено.

На какъв интервал от време трябва да се прави смяна на маслото?

В интерес на истината има много неща, които трябва да се имат предвид, когато става въпрос за това колко често трябва да смените маслото на двигателя си.
Най-важно е да спазване препоръките на производителя. Като най-масово се препоръчва смяна на 10 000 – 12 000 км. При съвременните автомобили се стига до интервал от 30 000 км.
Ако шофирате при натоварен градски режим, на къси разстояния и кратки пътувания, то ще трябва да го сменяте по-често.

Важно: Имайте предвид, че дори да не сте изминали препоръчаните километри, моторното масло остарява и губи своите свойства и за това е важно да се сменя на 12 месеца.

Ако нямате време или не можете сами да се справите с проверката и смяната на двигателното масло на вашия автомобил можете да се прехвърлите тази задача на доверен сервиз.

Ние от сервиз Оптимал в Стара Загора предлагаме смяна на маслото само за 20 минути – което е бърз и удобен начин за обслужване на вашия автомобил.

Какво правим:

  • Смемяне маслото, като избираме минерално, полу-синтетично или напълно синтетичено масло
  • Сменяме масления филтър
  • Ако желаете можем да извършим проверка на нивото на течностите, включително течност за чистачки, хидравлична течност, спирачна течност и антифриз и да ги долеем до необходимото ниво

Марки Продукти

VEGA Mobil CASTROL UTB Total ELF Motul Bardahl Shell ZF Selenia URANIA Petronas AKCELA TUTELA Aral Liqui Moly SONAX Philips
Важно:

Ако имате въпроси относно вида или необходимото количество масло за вашия автомобил, професионалистите от сервиза с удоволствие ще ви дадат съвет.