Назад| Начало Сервиз Смяна на накладки и проверка на спирачна течност

Смяна на накладки и проверка на спирачна течност

Накладките, са ключова част от спирачната система на вашия автомобил и имат голямо значение, за безопастността на всички участници в движението. Точно за това е важно да се следи за състоянието и ефективността на накладките, за да се избегнат много скъпи ремонти, както и опасни ситуации при шофиране.

Какво се случва, когато спирачните накладки се износват?

Всеки път, когато натиснете педала на спирачките вие предизвиквате малко износване на накладките. За всеки тип керамични, органични и метални накладки това триене води неизменно до бавно и постепенно износване на защитното им покритие. С течение на времето това износване се влошава, тъй като накладките става все по-тънки и тънки и в накрая ще се стигне до момент, в който задължително трябва да бъдат заменени.

Според специалистите от сервиз Оптимал в Стара Загора, смяната на накладките може да се наложи, ако забележите някой от следните признаци:

 • Шум или скърцане
  Винаги първата индикация, че има проблем с накладките, която повечето шофьори забелязват е шум от скърцане, когато спирачките са задействани. Този неприятен шум се дължи на малък индикатор, който е вграден в спирачната накладка. Ако го чувате редовно, когато натискате педала на спирачката, то със сигурност трябва да посетите сервиз, където специалист да огледа спирачките ви.
  Ако не разполагате с гараж и колата ви е изложена на метеорологичните условия и колата заедно със спирачките са изложени на дъжд и влага е възможно образуването на тънък слой прах върху тях, който също да предизвиква подобен шум при спиране. Ако след първите няколко пъти при натискане на спирачката шума изчезна, то проблема е бил в малкото натрупана ръжда по накладките, а това не е непременно признак, че трябва да бъдат сменени.
 • Предупредителна светлина
  Някои автомобили имат предупредителна лампа на таблото, за да ви информират, когато спирачките ви се нуждаят от внимание. Повечето сензори имат същия експлоатационен живот като спирачната накладка, така че те трябва да бъдат заменени заедно със спирачните накладки. Преди да разчитате на този метод, най-добре е да проверите ръководството на производителя, тъй като не всички автомобили са оборудвани със сензори за накладки.
 • Визуална проверка
  Добре е редовно да проверявате накладките си, например на всеки 15 000 км. Това е изключително важно, ако колата ви няма сензори. Можете визуално да проверите спирачните накладки, като погледнете през спиците на колелото на автомобила. Ако се вижда по-малко от 3 мм от спирачната накладка, те трябва да бъдат сменени.
 • Вибрации
  Ако почувствате, че колата ви вибрира (тресе), докато спирате, това е знак, че спирачните ви дискове или накладките, може да са износени необичайно или да са претърпели термични щети след прекален рязко спиране.

Колко дълго издържат спирачните накладки?

Трудно е да се каже с точност колко време издържат накладките, но едно е сигурно, времето ще варира спрямо превозното средство и начина на шофиране на водача. Могат да издържат до 50 -60 000 км или дори повече, но може да достигне до 20 000-30 000 км в случай на интензивна употреба и натоварвания. Например ако шофирате предимно в градски условия и интензивен трафик вие натискате много по-често спирачката, отколкото ако пътувате на дълъг път извън града.


Заедно с накладките трябва да се проверява и спирачната течност. С течение на времето, течността се замърсява, или се загубва при течове на системата,
Ние в сервиз Оптимал в Стара Загора предлагаме смяна на спирачна течност на Вашия автомобил. Нашата услуга има за цел да осигури правилната работа на спирачната система. Като професионалисти ние препоръчваме на всеки две - три години да се сменя спирачната течност, или според препоръката на производителя.

С малко внимание и предвидливост може да бъде лесно да разберете кога да замените накладките и спирачната течност на вашия автомобил.

Марки Продукти

VEGA Mobil CASTROL UTB Total ELF Motul Bardahl Shell ZF Selenia URANIA Petronas AKCELA TUTELA Aral Liqui Moly North Philips
Важно:

Ако имате въпроси относно вида или необходимото количество масло за вашия автомобил, професионалистите от сервиза с удоволствие ще ви дадат съвет.